Velkommen til den nye gourmetrestaurant

Velkommen til den nye gourmetrestaurant

I mange år var Kystvejen en næsten uoverstigelig barriere mellem Aarhus og det vand, som lå lige på den anden side. Men med de senere års byggerier på bl.a. Aarhus Ø er byen kommet tæt på vandet, og aarhus- ianerne har i den grad opdaget, at havet ligger lige derude – ikke bare som kulisse, udsigt og badeland, men i allerhøjeste grad som et spisekammer.

I 1970’erne ville det ikke have været sundt at spise en musling fra bugten, man ville ikke have spist tang, og man ville have gjort korsets tegn, inden man satte tænderne i en fisk fra havnen. Men den effektive rensning af by- spildevandet har forvandlet Aarhusbugten fra en storbykloak til en gourmet- restaurant af krabber, fladfisk, muslinger, snegle og havets grøntsager.

 

Vores forfædre væltede sig i fisk og skaldyr, hvad køkkenmøddingerne fra stenalderen viser klart. De bugner af skaller fra østers, blåmuslinger, hjertemuslinger og havsnegle foruden småben fra de fisk, som også var en del af kosten. De senere år er det, som om vi har glemt at invitere skaldyrene med på spisebordet, men der er al mulig grund til at genopdage havet som sundt luksusspisekammer.

 

I projektet ‘Smag på Aarhus’ kan man sommeren igennem smage på havets lækkerier, når de Rullende Strandkokke kommer forbi badestrandene med kogegrejet. Vil man selv hente muslinger, kan det gøres uden fisketegn,  men gør man det i de varmeste sommermåneder, bør man tjekke på Fødevarestyrelsens hjemmeside, om der eventuelt er giftige alger i vandet. Så skal man lade muslingerne være.

 

000

onsdag d. 19. december

5°C

skydække

onsdag

3°C

torsdag

5°C

fredag

5°C

Tags

Instagram

    000